Река Искрецка, един от най-големите притоци на Искър в Софийско, пресъхна без видима причина. Зам.-кметът Валентин Михайлов въведе веднага бедствено положение.

Коритото на реката е празно и сухо от 15 август

Пресъхнаха и двата най големи извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за Искрец , Своге и още две три села от общината. Река Искрецка е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори. Изключително чистите и студени води захранваха и много рибарници с дъгова пъстърва. Липсата на вода ще доведе местния рибарник в село Искрец до фалит. Между 800 000 и 1 милион лева е загубата на собственика за ден. Вода няма и за шоколадовия завод на Mondelez, който е именно на р. Искрецка.

99 хил. литра питейна вода

в различни разфасовки е осигурена за населението на община Своге, заяви комисар Николай Николов. "На 15 места в града се раздава питейна вода и вода за битови нужди. Цистерните са различни, предвид санитарните изисквания да не се допуска несертифицирана вода до хората”, каза Николов.Държавата тепърва ще възстановява водохващането към село Искрец. Хидрогеолози, които познават планината ще предложат решения за възстановяването на водата.

Какви са причините за пресъхването?

Теориите са няколко - срутване на пещера или човешка дейност. Зам.-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов каза, че през 70-те години на миналия век отново е имало подобен случай, при който водата е изчезнала за 72 часа. Това обаче се случило поради разместването на земни пластове. Пещерната система, където се снабдява водата на Своге е около 200 километра. “Там вътре не се знае какво се случва. Надявам се да е някое срутване на стена, временно запушване на тези извори и в следващите дни водата да се върне”, заяви инж. Михайлов.По-рано Туристическо дружество Панория и Риболовен клуб “Балканка” публикуваха пост във Facebook, с който изтъкнаха друга възмножна причина за пресъхването на реката.“Нека проследим пътя водата. Горе високо в Понор планина има система от водохващания. От тях тръгва и Студена река, която тече на юг по повърхността на земята. След по-малко от 4 километра водата на реката потъва буквално в дън земя. През система от пещери и галерии тя излиза отново на повърхността при Душника западно от село Искрец. Там водата се слива с реката на село Брезе и се дава началото на река Искрецка, която при Своге се влива в Искър.”В публикацията заявяват, че река Студена я няма, защото от водохващанията и в начaлото водата се отклонява по деривационен канал към изравнителя на прохода Петрохан, за да се използва за ВЕЦ-ове.

През 2019г.

МОСВ не е следило и ограничавало използването на вода от язовир „Студена“, който осигурява питейно-битовото водоснабдяване на десетки хиляди домакинства.От документи тогава стана ясно, че МОСВ е утвърдило приблизително едно и също количество вода, което да се използва, когато язовир „Студена“ е бил пълен 83,7% през юли 2018 г. и когато степента му на запълване е била едва 24,6% през октомври 2019 г. Т. е. без значение колко вода e имало, използването и за индустрията е продължавало с пълна сила.В графиците не беше посочено какви количества вода са искали предприятията и не стана ясно дали заявките им са удовлетворени в пълен обем. От документите се разбра обаче, че количествата вода за промишлено водоснабдяване на предприятието „Стомана Индъстри“ и на „Топлофикация Перник“ са останали постоянни спрямо предходните месеци и не са намалени, когато е станало ясно, че нивото на язовира е ниско.