Първият работен ден на депутатите от 47-ото Народно събрание започна с традиционните декларации от името на парламентарните групи. От ГЕРБ и ДПС се обединиха около това, че са готови да предложат градивни и работещи решения за преодоляването на кризата. ГЕРБ започнаха с критики. “Нито една от партиите в настоящия парламент няма мандат да взима и да налага еднолични решения”, заяви Десислава Атанасова.„За съжаление, все още част от партиите в четворната коалиция и министрите излъчени от нея, не осъзнават ролята си на управляващи и продължават да се държат така, все едно се намират в предизборна кампания или в опозиция. Това е предпоставка за управленски провал, защото подобно поведение говори за политическа дезориентация, а оттам и за невъзможност за взимане на адекватни решения“, подчерта тя. От ГЕРБ се обявиха като “монолитна опозиция” на това “разнородно мнозинство”.Атанасова не пропусна да заяви, че от ГЕРБ ще положат всички усилия да бъдат коректив на управлението и да предложат опита, експертизата и идеите си за по-бързото възстановяване на страната от тежката ситуация, в която се намира. “Готови сме да водим диалог с мнозинството, стига партиите, които участват в него, да са осъзнали, че и нашите избиратели са български граждани и очакват не само заявки, а и действия“, каза тя.Критика последва и за Бюджет 2022 г. “България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет. И това е най-важната задача пред парламента и правителството през настоящата сесия”, заяви Атанасова. Веднага след нея лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също излезе с декларация от името на парламентарна група и заяви, че „избирателите ни възлагат тежката задача да стабилизираме политическия процес и да започнем да търсим верни решения за излизане от кризата”. Той подчерта, че българските граждани очакват решения, които да повлияят върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност, очакванията на работодателите са за стабилна държава, а на европейските институции и НАТО - предвидим и лоялен съюзник. От Движението са готови да дадат своя принос. 

Без обсъждане за зеления сертификат в Народното събрание 

В началото на заседанието бе отхвърлена точката от седмичната програма на Народното събрание за това дали депутатите да ходят на работя в парламента със зелен сертификат. Проекторешението бе на „Демократична България“. Решението за премахване на точката е било взето в сряда сутринта на председателски съвет, съобщи председателят на парламента Никола Минчев.Според Минчев решението точката да отпадне от програмата е заради необходимост от корекции в проекта. 

"Възраждане" свика бунт срещу COVID мерките

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък свика бунт срещу COVID сертификата под формата на протест пред парламента. “Следващата седмица ще има десетки гневни хора пред Народното събрание. Те ще бъдат гневни, че управлението не иска да изпълни искането на техния господар – българския народ”, заяви Костадинов.Той поиска отменяне на зеления сертификат и падане на мерките.„Една голяма част от държавите в Западна Европа са подпалени от протести. В друга част има масово неподчинение“, предупреди Костадинов. Лидерът на “Възраждане” поиска временен мораториум за COVID сертификата, както и да се свикат граждански организации.

Без временна комисия за COVID мерките, въвеждани в България  

Неуспех претърпя и предложението на „Възраждане“ да се създаде временна анкетна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около въведените в страната противоепидемични мерки. То бе подкрепено от "Има такъв народ", ДПС и  "Възраждане". "Против" гласуваха депутатите на "Продължаваме промяната", повечето депутати на "БСП за България", като "Демократична България" са гласували "въздържал се", а народните представители на ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.Проекторешението беше внесено от националистите и се предвиждаше комисията да се захване със задачи: да установи дали починали от други заболявания са вписани като починали от COVID; да се проучи въздействието на защитните маски; да се разбере дали след въвеждането на мерките са налице „нараснали случаи на суицидни опити, депресии, психози, неврози и други психически заболявания“ и т.н.

Народното събрание с нов секретар 

От ГЕРБ смениха парламентарния си секретар Стефан Шилев със Стефан Апостолов, който е бивш футболен съдия и е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов.Стефан Апостолов се прочу с това, че изпитваше затруднения при четенето на текст по законопроект в 44-ото Народно събрание. Той влезе в парламента от квотата на ГЕРБ за 1 МИР Благоевград.Народните представители решиха Димитър Недялков от „Продължаваме промяната“, да стане член на Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.