„Ситуацията е критична. Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция.Той отправи призив за единодействие и национална мобилизация.На пресконференцията в Министерството на здравеопазването участват още представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на национално представителните пациентски организации - Българската асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

35 000 медицински сестри не достигат в системата

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева заяви, че около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма. Пазете се, за да пазим нас, добави Василева.Шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков заяви, че в моментната картина е тежка, над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. "Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят "на входа на инфекцията". Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията", каза още той. "Загубихме много светли личности без време благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги. Това не трябва да продължава. Ние трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всеки в правотата на предпазването на човека", допълни д-р Шарков. Шефът на зъболекарския съюз призова за ваксинация.Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани.  Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин. Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си в тази позакъсняла кампания, смята Сербезова.

Политици в България твърдят, че ваксинацията не помага и носят след себе си само смърт

На фона на 99% от лекарите по света твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт, заяви председателят на БЛС Иван Маджаков.Той призова да изберем науката пред конспирацията.

България се провали в борбата с COVID-19

От Националната пациентска организация заявиха, че България се е провалила в борбата с коронавируса.Според тях по-добрият вариант е да се признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. "В тази тежка вълна трябват смели действия, дори да бъдем нестандартни - не само фармацевтите да поставят ваксини, но и да се поучим от опита на страните с 80% ваксинирани, където ваксинират и немедицински лица", заяви д-р Станимир Хасърджиев. Според тях е по-добре късно да си сложим ваксина, отколкото изобщо да не си поставим. "За бога братя, ваксинирайте се", посочи той. През изминалото денонощие 310 души са починали с COVID-19, като това е най-голямата смъртност за ден, отчетена от началото на пандемията. Активните случаи към този момент в България са над 102 000 в България.