Столичният общински съвет си избра нов председател на мястото на подалия оставка във вторник Елен Герджиков.

Юристът Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС бе избран с 36 гласа. Във вота са участвали 44 общински съветници от общо 61, съобщи "24 часа".

Още преди гласуването от групите на БСП и Демократична България, както и независимият Борис Бонев от "Спаси София" обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ - СДС.

Георгиев е първи мандат общински съветник от гражданската квота. Председател е на комисията по финанси и бюджет към СОС. Вносител е на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетните разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт и безконтактните плащания в него, социални дейности и други.

Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London.

През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства. В момента е главен асистент по търговско право в Софийския университет. Георгиев е управляващ съдружник в адвокатско дружество „Георгиев и Колев“.