Срещата на върха на НАТО в Мадрид ще реши дали да покани официално Финландия и Швеция да се присъединят към алианса.

След среща в Мадрид делегациите на Турция, Швеция и Финландия подписаха споразумение, в което се отчитат изискванията на Турция за сигурност и Анкара вече е готова да подкрепи присъединяването на тези държави към алианса, заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Радвам се да обявя, че вече имаме споразумение, което проправя пътя на Швеция и Финландия към НАТО. Те подписаха меморандум, в който се отчитат опасенията на Турция, включително контролът върху търговията с оръжие и борбата с тероризма", заяви Столтенберг. "С оглед на постигнатия напредък Турция е готова да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО", каза той.

Столтенберг също така заяви, че Финландия и Швеция биха желали да работят с Турция за екстрадирането на обвинени в тероризъм, но решенията ще се вземат съгласно законите в тези държави.

„Включването на Финландия и Швеция в НАТО ще промени из основи ситуацията в Балтийския регион. С приемането на Финландия и Швеция НАТО ще покаже на руския президент, че вратата към НАТО е отворена”, каза още той.