В многозначителен жест президентът на САЩ Джо Байдън и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман удариха юмруците си един в друг при посрещането на американския държавен глава в Саудитска Арабия, показано от саудитската държавна телевизия. Медиите се стараят да обърнат сериозно внимание върху езика на тялото и реториката, тъй като Вашингтон се опитва да възстанови отношенията си с Рияд, подчертава Ройтерс.

Служители на Белия дом работиха усилено върху външното представяне на срещата между Байдън и престолонаследника, известен като MbS, когото Байдън критикува за ролята му в убийството на журналиста от „Washington Post” и политически опонент Джамал Хашоги.

В крайна сметка именно допирането на юмруците и размяната на думи пред кралския дворец в Джеда вероятно ще бъдат определящи за визитата на американския президент, който веднъж обеща да превърне Саудитска Арабия в държава "парий".

В сряда, преди да кацне в Израел, помощниците на президента предположиха, че Байдън ще избягва ръкостискането по време на пътуването си заради бързо разпространяващия се нов подвариант на коронавируса. Но само за няколко минути след пристигането си Байдън се отказа от правилата и подаде ръка.

Той продължи да се ръкува и по време на израелската част от близкоизточната си обиколка.

По време на посещението в Саудитска Арабия се очаква Байдън да обсъди правата на човека - един от няколкото въпроса, които обтегнаха връзките между двете страни, след като американското разузнаване заключи, че престолонаследникът лично е одобрил убийството през 2018 г. на колумниста на " Washington Post" Джамал Хашоги. Престолонаследникът отрича да има каквато и да било роля в убийството.

При пристигането си в саудитския пристанищен град Джеда Байдън беше посрещнат от принц Халид ал Файсал, управител на провинция Мека, а не от престолонаследника, фактическия владетел на кралството, или от възрастния крал.

Обикновено Белият дом оповестява имената на чуждестранните официални лица, които ще посрещнат президента, преди кацането, но този път подробностите станаха известни едва след като Байдън напусна летището.

Когато бившият американски президент Доналд Тръмп, който се радваше на близки връзки с принц Салман, посети Саудитска Арабия през 2017 г., той беше посрещнат от крал Салман, който напоследък има малко публични изяви.

Губернаторът на Мека се срещна и с президента на Франция, когато Макрон посети Джеда в края на миналата година.

Байдън отпътува за Израел късно във вторник, след като прекара част от късния следобед и ранната вечер на южната морава на Белия дом по време на пикник на Конгреса. Неговата близкоизточна обиколка е със спирки при главните регионални врагове на Иран - Израел и Саудитска Арабия, които САЩ желаят да сближат.