Отоплителните електроуреди в магазините в Берлин са разпродадени, тъй като германците се подготвят за евентуален недостиг на газ през предстоящата зима.

Собственик на магазин в Берлин заяви, че през последните два месеца има ръст в продажбата на отоплителни електроуреди, които вече са напълно разпродадени.

Магазинът „Eisen Doring” в един от елитните квартали на Берлин се занимава с продажба на електроуреди от близо 120 години.

Франк Доринг, който е трето поколение в семейството си, заяви пред Анадолската агенция, че редовно се налага да казва на хората, че вече няма отоплителни електроуреди и че не може да гарантира кога доставчиците ще внесат още.

"Може би ще получим през септември, октомври или ноември. Нито една компания не може да ни каже дали ще може да достави, защото всичко е напълно разпродадено. Това е големият проблем.”

„Всички искат да си купят този уред за отопление, защото ако нямаш газ, вкъщи е студено", каза Доринг.

Германското правителство поиска от гражданите да намалят потреблението на енергия и възникват опасения, че ако доставките на газ бъдат намалени или цената на газа продължи да се повишава, ще трябва да се разчита по-малко на газ и повече на електричество.

Намалените доставки на газ от Русия предизвикват сериозна загриженост в цяла Европа във връзка с възможността да се наложи нормиране на газа за промишлеността и битовото потребление.

Според Томас О'Донъл, експерт по нефт и газ, сегашният газов поток е само 20% от капацитета, което означава, че Германия няма да може да съхранява достатъчно газ, който да използва през зимните месеци.

"Вероятно тази зима ще имаме 30% недостиг на природен газ. Това означава, че някой няма да има газ и ще има нормиране", твърди той.

"Потребителите ще усетят ефекта както в Берлин, така и в цяла Германия. Казаха, че термостатите ще трябва да се намалят от 22 °C на 17 °C, а може би и на по-ниски температури."

Неотдавна правителството в Германия взе решение в контекста на призивите за по- малко потребление на енергия осветлението на правителствени сгради и паметници да се изключва през нощта.

Битовите потребители и домакинствата, както и социалните институции като болниците, се ползват със законова защита в случай на извънредна ситуация с газа.

Въпреки това О'Донъл заяви, че това не означава, че термостатите у дома не могат да бъдат намалени.

"Правителството каза също, че ще коригират закона, така че собственикът на жилището да може да намали отоплението", каза той.

По данни на фирмата за пазарни проучвания GFK, от януари до юни в Германия са продадени 600 000 броя отоплителни електроуреди, което е с почти 35% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Хората в Берлин изразиха загриженост от по-нататъшно повишаване на разходите за енергия и вероятността от недостиг на газ през зимата.