Може да се каже, че Симеон Ноцков е сбъднал американската мечта – той е първият българин, станал съдия в Съединените щати. Пристига от Благоевград, работи като строител и мие чинии, а днес вече разглежда дела. На 35 Ноцков е най-младият съдия в щата Илинойс. Разказва, че на ден отсъжда присъди по десетки дела като административен съдия. „Първия път, като влязох в съдебната зала седнах на стола и по-възрастните адвокати ме гледат и казват, той е начинаещ, не знае къде да седне и такива малко се държат странно и в един момент изкарвам си аз табелката, че аз съм съдията. И те така гледат. И аз казвам, добре да почваме, имаме 7-8 дела днес, да почваме да ги преслушваме. И те седят и не могат да повярват, че аз съм съдията. Например моите колеги са между 55-76 години, така че съм сериозно по-млад от тях“, обяснява Ноцков пред bTV.

Преди да е съдия, е прокурор в Спрингфийлд. Под негов надзор са били 9 щатски агенции, сред които и полицията: В Спрингфийлд пак бяхме 10 прокурора, в нашия отдел, занимавахме се с работни измами. Аз бях единственият, който направи име за себе си, защото другите не искаха да клатят лодката, не искаха да изпъкнат. Промяната, която направих в Спрингфийлд, е че открих нови начини да намираме хората, които правеха престъпленията, които правеха нарушенията на закона. Принципът, който открих е, че не е конституционно да поискаш от банката информация, за това какви пари са изтеглили, но е напълно легално да поискаш какви пари са вкарани в банката. И като тръгнеш по този път откъде са парите, откриваш откъде са тези пари“. Така само за година като обвинител Ноцков успява да спечелили десетки дела за финансови злоупотреби, извършени от държавни служители и да върне милиони на данъкоплатeцa на Илинойс. „Още тогава не ме интересуваше дали стъпвам на хората на краката, много от тях имат връзки, създали са си политически контакти и смятат, че са недостижими. И в момента, в който са призовани в съда, и има призовани 12 свидетеля срещу тях, усещат, че не са недостижими. И тогава трите главни кантори в Спрингфийлд започнаха да искат да ми отнемат лиценза за практикуване на право за неконституционни и не етични действия като прокурор. Но аз си бях вързал кончето преди това – от главния прокурор бях взел разрешение, за да действам по тази стъпка. И в един момент те бяха шокирани, че то работи. Един човек изгаря, друг човек изгаря и бяха много ядосани, но така си създадох името. На какъв прокурор? На такъв, който много гони, който е честен, ако има някой, който прави шменти-капели, няма да се размине“, категоричен е българинът. Това му помага да се издигне в кариерата, но и да бъде заплашван: „Имаше хора, които ме следяха, които физически ме конфронтираха. Но аз се занимавам с бойни изкуства от малък и никога не ме е било страх. Веднъж един беше застанал до колата с бейзболна бухалка, аз съм във фитнеса, тренирам, той отвън в колата, и аз: „Какво, бе? Ще набиеш прокурора?“. И после какво? Още същата вечер си в съда и затвора!“.

Ноцков се явява на интервю за съдия, когато е само на 28 години. С него кандидатстват още 80 юристи.

Симеон пристига със семейството си от Благоевград в Чикаго преди 20 години, след като печелят зелена карта. Тогава е на 14 и не говори английски.