Бившият финансов министър на Обединеното кралство Риши Сунак, който се кандидатира за лидер на управляващата Консервативна партия и за премиер след оставката на Борис Джонсън, декларира, че ще затегне санкциите срещу Русия, ако спечели партийните избори, предадоха медиите.

"Трябва да направим две неща: от една страна, да укрепим Украйна, а от друга, да отслабим Русия. Като министър на финансите успях да намеря 2 милиарда паунда бюджетни средства, за да можем да ги прехвърлим на Украйна под формата на военна и икономическа помощ, от която се нуждаеха. Освен това аз също изиграх важна роля по въпроса за отслабването на Русия. Ако помислите как нанасяме удари на Русия в момента, това са преди всичко не преки военни доставки, а санкции“, каза Сунак на среща с членове на Консервативната партия в Кардиф, Уелс.

Той добави, че заедно с финансовите министри на редица европейски страни и САЩ е одобрил въвеждането на строги ограничителни мерки срещу Русия.

"Ние ударихме руски компании, Централната банка, търговия със злато, достъп на техните фирми до пазарите", каза Сунак. "Като министър-председател ще продължа тази политика".

На 7 юли, когато почти 60 души демонстративно напуснаха британското правителство, британският премиер Борис Джонсън обяви оставката си от поста лидер на Консервативната партия. Той обяви още, че ще напусне премиерския пост веднага, щом бъде избран нов лидер на торите, който да ръководи правителството. Това трябва да се случи на 5 септември, а новият премиер ще стане или Сунак, или външният министър г-жа Лиз Тръс. Резултатът от избора на лидер на консерваторите ще бъде определен от почти 200 000 членове на управляващата партия при гласуване по пощата.