"Супербактерии” от най-ново поколение, резистентни към антибиотиците, се разпространяват в болниците в Европа, показва общоевропейско проучване.

Разпространението на резистентната към най-новото поколение лекарства Klebsiella pneumoniae е "изключително тревожно", заявиха изследователи от института Сангер. Учените предупредиха, че и други бактерии могат да станат устойчиви - заради уникалния начин, по който се размножават.

Klebsiella pneumoniae може да живее напълно естествено в червата, без да създава проблеми на здравите хора. Въпреки това, когато тялото е слабо, може да инфектира белите дробове, причинявайки пневмония, да порази кръвта и мозъка, водейки до менингит. Някои щамове развиват резистентност към антибиотици.

"Тревожното е, че тези бактерии са резистентни към един от основните антибиотици от последно поколение.", заяви д-р София Дейвид от института Сангър пред „Би Би си Нюз“.

Инфекциите са свързани с висока смъртност. Смъртните случаи, причинени от K. pneumoniae, са нараснали от 341 в Европа през 2007 г. на 2 094 до 2015 г.

Учените обаче са оптимисти, че с добра болнична хигиена, която включва ранна идентификация и изолиране на пациенти, пренасящи тези бактерии, може не само да се забави разпространението на тези патогени, но и да бъдат контролирани успешно.