Сбърканата федерална политика срещу марихуаната докара нещата дотам, че федералните закони срещу култивирането и употребата й стават безсмислени, заяви Кларънс Томас, един от смятаните за най-консервативни членове на Върховния съд на САЩ. По думите му едно ограничение в национален мащаб „може и да не е достатъчно, за да стабилизира правителствената политика „на парче“.

Томас коментира, че решението на Върховния съд от 2005 година, което поддържа федералния закон, определил притежанието на марихуана за незаконно, вече може би е „излязло от употреба“

Федералните политики през последните 16 години сериозно подкопаха неговите основания. Настоящият подход на федералното правителство е половинчат режим, който едновременно толерира и забранява местната употреба на марихуана.“ - смята съдия Томпсън.

36 щата разрешават употребата на марихуана за медицински цери, а 18 - и за забавление. Федералните данъчни закони обаче не допускат бизнесите, работещи с марихуана, да отчисляват разходите си.

„Според тези правила бизнес, който е на червено след плащане на работниците си, но продължава да оцелява, може въпреки това да се окаже, че дължи съществени федерални данъци“ - коментира съдия Томас.

Правосъдното министерство на страната е инструктирало федералната прокуратура да не преследва бизнеси с марихуана, които спазват щатските закони. Приходната агенция на страната обаче продължава да налага свои правила на отглеждащите и търгуващите с марихуана.