Софийският градски съд наложи парична гаранция от две хиляди лева на Валентин Иванов, 59-годишен, обвиняем за смъртта на 19-годишно момиче при катастрофа в столицата.

Решението на съда

не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред горната инстанция.Инцидентът се случи на 14 октомври. Камионът, управляван от Иванов, блъска младата жена, която пресича пешеходна пътека, а след това се удря в спирка на градския транспорт. Впоследствие мъжът е задържан и му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушение на Закона за движение по пътищата.По време на днешното заседание стана известно, че обвиняемият страда от 15 години от епилепсия и приема лекарства. В медицинската експертиза от болница „Пирогов“ пише, че липсват данни за епилептичен припадък.

От прокуратурата

поискаха „домашен арест“ за Иванов, като беше посочено, че той не е предприел действия да избегне катастрофата. Адвокатът му настоя за по-лека мярка поради влошено здравословно състояние, като отбеляза, че вероятно той е получил внезапно прилошаване в момента преди инцидента. Адвокатът даде примери за неадекватно поведение на обвиняемия, докато се е лекувал в болницата след катастрофата.Все още няма изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи какво е било състоянието на Иванов към момента на инцидента, нито съдебно-психиатрична експертиза, посочи съдебният състав и отбеляза, че няма основания за налагане на домашен арест.