Съдията от Върховния съд Соня Сотомайор не уважи искането на група нюйоркски учители да замрази действието на наредбата на градската управа за задължителна ваксинация за работещите в обществените училища.

Тя не е отнесла искането до други съдии от Върховния съд и не е правила коментари на решението, което може да се тълкува като сигнал, че колегите й са съгласни с нея. При подобен случай през август съдия Ейми Кони Барет отхвърли опит за блокиране на задължителната ваксинация в университета в Индиана.

Федерален районен съд вече отклони иска , като се обоснова, че мярката е „решение въз основа на рационална политика, обхващаща начините да се предпазят най-добре децата по време на глобална пандемия“. Според магистратите, въпреки че има и други средства за предпазване, не е чудно, че градът е решил, че ваксинацията е най-добрият начин за това, особено по време, когато предаването на вируса е интензивно.

Адвокатите на учителите твърдяха, че град Ню Йорк, както и департаментите на образованието и на здравеопазването, са наложили „неконституционно задължение“ на учителите в обществените училища.

Те искаха от Върховния съд да замрази наредбите, докато текат обжалвания.

През август Ню Йорк задължи служителите на департамента на образованието, които работят присъствено в училищата, да показват доказателство за поне една получена доза ваксина срещу коронавирус.

Според адвокатите това, вместо да се даде на учителите възможност да изберат между ваксина и седмично тестване, „кара неваксинираните училищни служители да излизат в неплатен отпуск за почти година“.

Освен опасения от ефектите от ваксината, оспорващите наредбата привеждат още един мотив за атаката срещу нея – те смятат, че „изискванията заплашват образованието на хиляди деца в най-голямата училищна система в страната и нарушават основните правила на справедливо третиране и равна защита, предоставени на всички служители на обществените училища".

Федералният апелативен съд първоначално замрази действието на изискването за ваксинация, но после вдигна забраната.