Инвеститор в dogecoin, първоначално създаден на шега, но чиято стойност ту се увеличаваше, ту спадаше, тъй като беше популяризиран от Илон Мъск, подаде иск за 258 млрд. долара срещу милиардера и неговите компании Tesla и SpaceX.

Кийт Джонсън, който твърди, че е загубил пари, след като е инвестирал в dogecoin, се описва като "американски гражданин, който е бил измамен" от това, което той нарича "криптопирамидална схема за dogecoin".

Той иска молбата му, подадена в съд в Ню Йорк, да бъде класифицирана като колективен иск от името на тези, които са претърпели загуби, инвестирайки в dogecoin от 2019 г. насам.

Откакто Мъск започна да популяризира виртуалната валута, инвеститорите са загубили около 86 млрд. долара, изчислява Джонсън. Той би искал Мъск да възстанови тази сума на инвеститорите, както и да плати двойно по-голямо обезщетение - още 172 млрд. долара.

През по-голямата част от съществуването си цената на dogecoin се търгуваше на различни доларови нива, но в началото на 2021 г. стойността ѝ скочи до 0,73 долара през май същата година, на фона на трескавото купуване след хумористични коментари за нея от Мъск.

Преди ден обаче тя струваше по-малко от шест цента. Джонсън заяви, че според него Мъск е увеличил "цената, пазарната капитализация и обема на търговията с криптовалутата чрез популяризирането й.

Той оприличи dogecoin на финансова пирамида, тъй като виртуалната валута няма вътрешна стойност, нито пък е продукт. Освен това тя не е обезпечена с материален актив, а броят на "монетите" е неограничен.

В Съединените щати зачестяват случаите на искове от инвеститори, които се чувстват измамени от обещанията за забогатяване чрез виртуалната валута.