Федерален съдия от Джорджия блокира действието на изискването за задължителна ваксинация на някои контрагенти на държавните ведомства, наложено от администрацията на Байдън.

Решението важи в национален мащаб и възпрепятства трите основни направления във ваксинационната политика на Байдън за хората, които не са федерални служители: задължителни ваксини за федералните контрагенти, за някои здравни работници и за служителите на големите компании.

Задължителната ваксинация за контрагентите беше вече блокирана в отделно решение за Охайо, Кентъки и Тенеси.

Съдията Стан Бейкър подчерта, че новото решение всъщност „потвърждава съществуващото положение“. Бизнес организациите остават свободни да окуражат ваксинациите, а служителите им – да изберат да се ваксинират.

Той смята, че ако остави задълженията в сила, тъжителите по делото ще трябва да се подчинят, което може да ги накара да променят начина си на работа в насока, което може да ги затрудни да изпълнят договорите си.

Делото бе заведено от 7 щата начело с Джорджия. Съдията прецени, че общонационален запор върху наредбата ще е по-подходящ от поименен за всеки щат, тъй като „ще предизвика по-малко объркване“.