ЛЮБА КЪСОВА* „Съжалявам, че не можах да го спася“, чувам изморения глас на д-р Кънчева, лекуващата лекарка на баща ми в софийска болница, която ми съобщава по телефона, че баща ми е починал от ковид усложнения - много внезапно, минута след като е имал спокоен разговор за състоянието си с нея. „Това се случва много често. Вирусът е много коварен. Привидно стабилни пациенти, обикновено по-възрастни, изведнъж катастрофално се сриват пред очите ни.“ Тъгата и изтощението в гласа й разкриват огромното напрежение, на което е подложен медицинският персонал и националната здравна система в България. Докато летя от Лондон до София, за да погреба 85-годишния си баща, когото не бях виждала от май 2020-а поради забраните за пътуване, в съзнанието ми изплуват разговори с членове на семейство ми и с лекари в София през седмицата, предхождаща смъртта му: „Той имаше късмет, че го приеха в болница, защото обикновено

връщат всеки, който е над 80 години
по-смъртоносен за възрастните хора
7% от средната брутна месечна заплата
 
Необходимо е да се вземат следните мерки:
  • Първо, изключително важно е правителството да разработи ясни послания, които да демонстрират успеха на ваксините в други страни и ниския процент на смъртните случаи, причинени от ваксините. Важно е новинарските медии да сменят фокуса си. Вместо да се отразяват изключително редките случаи с фатален край, те трябва да отразяват световния успех на ваксините сред възрастните хора. Тази промяна на фокуса ще помогне да се преодолее широко разпространеният скептицизъм по отношение на ваксинацията, който наранява най-много по-възрастните поколения, както и самата здравна система.
  • Второ, от ключово значение е всички статистически данни по отношение на ковид случаите, хоспитализации или смъртността да бъдат анализирани по възраст (в момента това не е така за много показатели), така че изготвянето на политики да се базира на обективен анализ, а не на индивидуални политически мнения.
  • Трето, много е важно е да се улесни процесът на ваксиниране на по-възрастните хора: да се комуникира с тях по пощата или по телефон или по всеки алтернативен, работещ начин, и да им се даде възможност да се ваксинират близо до домовете си, на места, които са им познати.

*Люба Късова е съосновател и директор на международната консултантска агенция за стратегии за аудиториите AKAS - www.akas.london, която помага на световни организации да обслужват по-добре интересите на таргет групите и аудиториите си. През последните 20 години Люба е помагала на организации като BBC News, Channel 4 News/ ITN и The Guardian. Нейните анализи са цитирани във водещи медии, включително във Forbes, The Washington Post, Reuters Institute for the Study of Journalism, The Guardian, The Independent, Voice of America, El Pais, The Conversation, PA Media, Poynter Institute, NeimanLab и много други. Люба е била лектор в TEDx. Има магистърски степени по социология и по съвременни европейски науки.