Сърбия, „въз основа на международното право“, не може да приеме резултатите от референдумите в ДНР, ЛНР, Херсонска област и Запорожието. Това каза в неделя след завръщането си от Общото събрание на ООН сръбският външен министър Никола Селакович.

Министърът заяви, че

„Република Сърбия, в съответствие с Устава на ООН, както и в съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, не може да приеме резултатите от референдума в украинските региони“. Никола Селакович обясни, че Сърбия е ангажирана с принципите и правилата на международното право и Устава на ООН, но от друга страна признаването на резултатите от референдумите би било в пълно противоречие с държавните и национални интереси."Напълно противоположно на нашата национална политика за поддържане на териториалната цялост и суверенитет и ангажимент към принципа на неприкосновенст на границите", каза той. 

По-рано Воислав Шешел,

един от най-възрастните и авторитетни сръбски политици, основателят на Сръбската радикална партия, в коментар на ТАСС заяви, че референдумите в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област са в пълно съответствие с Устава на ООН.Решението на сръбските власти е свързано с едностранно обявената независимост от Косово, нейната бивша провинция, през февруари 2008 г., а през 2010 г. Международният съд призна независимостта на страната. През последните години Прищина активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС се противопоставят на признаването на Косово.