Цял участък към връх К2 не е бил обезопасен и участниците в експедицията е трябвало да направят въже с плат от дрехите си. За това разказа мениджърът на Атанас Скатов, Мария Илиева, на среща с премиера Бойко Борисов. Скатов загина в петък на слизане от опит да покори върха.

Макар и никой от останалите алпинисти да не е говорил за въжета от дрехи досега, и други участници в експедицията споменаха за заринати в снега или изцяло липсващи въжета.

Основната версия, вписана и в смрътния акт на Скатов засега обаче остава скъсан парапет.

Правителството ще съдейства за транспортирането на тленните му останки от Пакистан до Сливен, стана ясно по време на разговорите.

„Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, каза Борисов.

Мария Илиева информира премиера как са преминали последните часове от живота

на алпиниста и заяви, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже.

Българският консул в Исламабад получи всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тленните останки.

Тъй като германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати в България. Всеки ден престой в Исламабад оскъпява разходите.