Камарата на представителите гласува с мощно мнозинство от 251: 175 създаването на двупартийна независима комисия за разследване на бунтовете на Капитолия от 6 януари. Сметките показват, че въпреки съпротивата на някои от републиканските лидери в Конгреса, 35 републикански конгресмени са гласували в подкрепа на предложението.

Очакваше  се законът да мине в Камарата и без гласовете на републиканските конгресмени, като съдбата му и в двата случая ще бъда окончателно решена в Сената.Кевин Маккарти.Вносителите на законопроекта за създаване на комисията са Бени Г. Томпсън, председател на комисията по вътрешна сигурност и Джо Катко, член на комисията. нарича

Съпротивата

Лидерът на малцинството в парламента Кевин Маккарти се противопостави енергично на двупартийната сделка, но източници от средите на републиканците, запознати с въпроса, заявиха, че до 40 републиканци от Камарата могат да подкрепят плана.В свое изявление преди ден Маккарти каза, че новата комисия ще дублира усилията на федералните правоприлагащи органи и е контрапродуктивна. То поиска комисията изрично да включва преглед на „политическо насилие“ в американските градове миналото лято на фона на протестите срещу расовите неравенства. Създаването на комисията идва в момент, когато някои републиканци продължават да се опитват да омаловажат случилото се на 6 януари и да се наредят зад бившия президент Тръмп. По тази причина се очакваше някои от лидерите на партията да се противопоставят на създаването на комисията и имаше знаци за опити за мобилизация на републиканците против решението.

Сделката

Вотът финализира тежките четиримесечни преговори между представителите на двете партии относно фокуса и обхвата на дейността на комисията.Председателят на парламента Нанси Пелоси назначи Бени Томпсън, демократ от Мисисипи, за да координира преговорите с републиканския представител Джон Катко, който беше един от 10-те републиканци, гласували за импийчмънт на тогавашния президент Доналд Тръмп, за да постигнат тази сделка. Когато Томпсън и Катко обявиха миналата седмица, че са постигнали споразумение, Маккарти каза пред репортери, че не е прочел предложението и не е подписал предложението му, загатвайки, че републиканците не обединени в позицията си по този закон.

Какво представлява новата комисия

Докато демократите искаха тя да се съсредоточи изключително върху събитията, водещи до бунта на 6 януари, Маккарти и други републиканци предложиха комисията да разследва и протестите на Black Lives Matter от миналото лято, Antifa и смъртта на полицейския служител на Капитолия Уилям "Били" Евънс, който беше убит пред Капитолия през април. Разследването ще се води по подобие на това от атентата на 11-и септември. В правомощията на комисията ще влизат и изпращането на призовки за осигуряване на свидетели.