Българският приключенец Стефан Иванов ще участва в експедиция, която може да подобри шест рекорда на Гинес. Сънародникът ни, който по професия е финансист, ще бъда част от първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния океан. Лидер на експедицията "Мисията на Шакълтън" е исландецът Фиан Пол, който е изследователят и океански гребец с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина, включително най-много "Първи в света" титли сред изследователите (14). Постиженията, към които се стреми експедицията, са: Първа гребна експедиция от Антарктида, Първо прекосяване на Шотландско море с гребане, Първо прекосяване на Южния океан от юг на север с гребане, Най-бързо прекосяване на Южния океан с гребане, Най-дълго гребане в Южния океан, Най-скоростно гребане в полярните зони.

Вдъхновението за маршрута е пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж преди повече от 100 години в тяхната ветроходна спасителна лодка - "Джеймс Кеърд". Т Tова плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

"Ще потеглим с ветроходна яхта от нос Хорн през протока Дрейк до Антарктида. Същинската експедиция, гребната океанска експедиция, започва от върха на антрактическия полуостров през южния океан до остров Южна Джорджия, който се намира североизточно от нос Хорн", споделя Стефан Иванов, цитиран от Sportal.

Лидерът на експедицията Фиан Пол е впечатлен от предишното плаване на Стефан.

Освен рекордите, експедицията ще има и друга мисия.

Тя е да привлече вниманието на колкото може повече хора към опазването на водите около Антарктида и ще направи призив към ООН.

И към тях ще имаме апел.