Пресветата Българска православна църква почита на 28 септември паметта на Преп. Харитон Изповедник, както и на Св. прор. Варух. Преподобни Харитон Изповедник живял през втората половина на III век и първата половина на IV век в малоазийския град Икония.

Когато император Аврелиан предприел жестоко гонение против християните, градоначалникът го повикал на съд. Нищо не могло да накара Харитон да се кланя на идолите. Заповядано било да бъде затворен в тъмница. След смъртта на Аврелиан, когато гоненията били прекратени, Харитон бил освободен и тръгнал за Йерусалим, за да се поклони на светите места. Но по пътя го нападнали разбойници и го затворили окован в една пещера.

И този път Бог му помогнал – освободил праведния християнин от враговете му. В пещерата Харитон намерил голямо богатство. Част от него раздал на бедни и болни хора. С останалото построил манастир, който нарекъл Фаре. А пещерата превърнал в църква. Събрали се много монаси, на които написал правила за монашески живот. Когато установил ред в манастира, той се преселил на непознато място в друга пещера, недалеч от Йерихон, където създал още един манастир.

След време отново се отдалечил и построил трети манастир, който устроил по правилата на първите два. Починал на 28 септември 350 г. Монасите от манастира му отдали заслужена почит, като го погребали в първия манастир, който някога бил разбойническата пещера.