С топовни салюти и почетен караул: Президентът Румен Радев встъпи в длъжност за втори мандат (ВИДЕО)

Радев  приема почетния строй на представителните части

От: bgvoice 09:53 | 22 януари 2022 г.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха официално в длъжност на тържествена церемония, провела се пред храм-паметника "Александър Невски". Президентът беше посрещнат и съпроводен от началника на Националната гвардейска част. Двамата преминаха заедно пред флага на България и се поклониха пред него. Радев поздрави гвардейците и премина през целия строй.
Румен Радев: Първият мандат мина в изтощителна борба
След всичко посрещането държавният глава зае своето място на официалната трибуна и произнесе слово.
„Преди 5 години за пръв път приех строя на гвардията. Тук пред катедралния храм и Вечния огън. Помня лицата на много от вас и очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки за по-демократична България“, заяви в началото на словото си президентът Румен Радев, предаде репортер на BGVOICE. Той подчерта, първият му мандат е преминал в изтощителна борба. „Вие подновихте пакта за доверие. 5 години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах за обединение, но ме упрекваха, че разделям. Вашите гласове недвусмислено показаха, че обществото иска да се раздели с миналото“, каза Радев. Той заяви, че е извадил обществото от апатията. „Върнахме честните избори“, каза държавният глава и подчерта важното значение на парламента, съживяването на демократичните институции и борбата с корупцията. „През идните години ще бдя България да не се отклони от този път. Ще отстоявам законността, политическата промяна е само първа крачка, предстоят още изпитания“, каза Радев. Президентът припомни, че когато мислим, че ни е най-трудно, нека да не забравяме, че не са много държавите, които са съхранили своето име и език през историята. „Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно в желанието си за промяна. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае нейния път“, каза още Радев в словото си. Той припомни думите си в началото на първия си мандат, когато е заявил, че за него е важно не колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде. „Това ме вдъхновяваше да направя компромиси с принципите си. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, ще отстоявам интересите и достойнството на България. Заедно ще продължим да градим свободна, просперираща и демократична България. Да живее България!“, заяви Румен Радев.
След речта  Радев и Йотова поднесоха венец пред Паметника на Незнайния воин. Минути по-късно двамата се придвижиха до „Дондуков” 2 . Там бяха посрещнати от шпалир от гвардейци.
 

Не пропускайте