Талибаните ще представят модела на управление на новото им правителство

Съоснователят и фигура номер две в движението на талибаните, молла Абдул Гани Барадар пристигна в Кабул за преговори с членове на движението на афганистанските талибани

От: bgvoice 14:00 | 21 август 2021 г.

Съоснователят и фигура номер две в движението на талибаните, молла Абдул Гани Барадар пристигна днес в Кабул за преговори с други членове на движението на афганистанските талибани и с афганистански политически представители. Целта на разговорите ще бъде съставяне на ново афганистанско правителство.

"Той ще бъде в Кабул за срещи с джихадистки представители и политически представители с цел съставяне на инклузивно правителство", заяви високопоставен талибански представител. Молла Барадар се върна в Афганистан от Катар във вторник, два дни след като талибаните взеха властта в страната. В Катар той ръководеше политическото бюро на талибанското движение. Молла Барадар кацна от Доха в Кандахар в Южен Афганистан - епицентъра на властта на талибаните от 1996 г. до 2001 г. Именно в провинция Кандахар се зароди талибанското движение в началото на 90-те години на миналия век. Самият молла Абдул Гани Барадар е роден в южната провинция Урузган. Но е израснал в Кандахар и заедно с молла Омар съоснова движението на талибаните. Самият молла Омар почина през 2013 г., но години наред смъртта му се пазеше в тайна. Животът на молла Абдул Гани Барадар е белязана от съветската инвазия през 1979 г. Смята се, че тогава той се е сражавал редом с молла Омар срещу съветските военни. През 2001 г. след американската интервенция в Афганистан и падането на талибанския режим, молла Барадар бе част от малка група бунтовници, готови на споразумение за признаване на новата администрация в Кабул. Но тази инициатива се оказа безрезултатна. Молла Барадар беше военен ръководител на талибаните по времето на ареста му през 2010 г. в Карачи в Пакистан. Той бе освободен през 2018 г. под натиска по-специално на Вашингтон. Слушан и уважаван от различните талибански фракции, той бе назначен начело на политическото бюро на талибаните, намиращо се в Катар. Оттам той води преговорите с американците, довели до изтеглянето на чуждите сили от Афганистан, а после и преговорите за мир с афганистанското правителство, които не доведоха до нищо. Същевременно днес представител на талибаните, пожелал да запази анонимност, обеща, че те ще управляват отговорно и ще дават отчет за действията си, а също и че ще разследват съобщенията за репресии, извършени от членове на талибанското движение. Според талибанския представител афганистанските талибани планират да подготвят в идните няколко седмици нов модел на управление на Афганистан. "Чухме за случаи на жестокости и престъпления срещу цивилни. Ако членове на талибанското движение предизвикват тези проблеми със закона и реда, те ще бъдат разследвани. Ние можем да разберем паниката, стреса и безпокойството на хората. Хората мислят, че ние няма да даваме отчет за действията си, но това няма да е така", каза талибанският представител. Според него новата форма на управление на Афганистан, която в скоро време ще бъде представена, ще е разработена от юридически, религиозни и външнополитически експерти в талибанското движение. Новият модел на управление на страната няма да бъде демокрация според западните разбирания за демокрация, но ще защитава правата на всеки, увери талибанският представител.
Междувременно върховният комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди заяви, че не очаква да има огромен брой бежанци от Афганистан в Европа, ако се окаже навременна помощ на онези, които бягат от страната. Мащабите на масовата бежанска вълна от Афганистан ще зависят от това колко брутално ще е управлението на талибаните, смята още Гранди. Засега съседите на Афганистан вероятно ще се сблъскат с поток от бежанци, особено Пакистан, Иран и до известна степен и Таджикистан. По-голям риск в тази насока за ЕС ще има само ако на бежанците не се окаже бързо помощ и те решат да предприемат пътуването до Европа, смята Гранди. Същевременно представител на НАТО, пожелал да остане анонимен, заяви, че около 12 000 чужденци и афганистанци, работили за посолства и международни хуманитарни групи, са били евакуирани от Афганистан, откакто талибаните превзеха Кабул миналия уикенд, предаде Ройтерс. Евакуационният процес е бавен, защото е рискован и защото представителите на алианса в Афганистан не искат да се стига до никаква форма на сблъсъци с талибани или цивилни край летището на Кабул. Около летището има хиляди хора, които искат да избягат от страната. Бе съобщено за сцени на хаос и за сблъсъци между струпалите се там хора и талибаните. Талибаните обаче отхвърлиха отговорността за безредиците в района и казаха, че Западът е трябвало да има по-добър план за евакуация. Най-малко 12 души бяха убити на и около летището от миналата неделя насам, според натовски и талибански представители. Въоръжени талибани обикалят сред хората около летището и призовават онези, които са без редовни документи за пътуване, да се приберат по домовете си.

Не пропускайте