Немски адвокати се видяха в чудо какво до правят с 84-годишен пенсионер от Хайкендорф, който има в мазето се танк от Втората световна война, противовъздушно оръдие и торпедо. Човекът е застрашен от голяма глоба – до 500 000 евро, но случаят не е толкова прост, защото някои от оръжията може да са годни за употреба.

Бойните средства са иззети още през 2015 година с помощта на армията, но имаше разправии между обвинители и защита за наказанието на „колекционера“, което максимално можеше да включи ефективна присъда и глоба от 500 000 евро.

 Основният проблем беше да се определи дали има нарушение на Акта за контрол на бойните оръжия в Германия. Защитата настояваше, че много от тях вече не функционират. Явно не всички, обаче, защото прокуратурата смята, че някои от тях, включително мунициите, са още годни за употреба. Според защитата танкът е купен като старо желязо и тя се опитва да намали глобата на около 50 000 евро.

В крайна сметка съдът стовари върху колекционера солената глоба от 250 000 евро, 14-месечна условна присъда и задължението да продаде или дари на музей танка и противовъздушното оръдие.

Вече има интерес от музей в САЩ за танка „Пантера“ - модел, който някои специалисти смятат за най-ефикасният, разработен от Германия през Втората световна война. Според адвокатите много германски колекционери са проявили интерес към по-дребните предмети на пенсионера, като армейски пушки и пистолети.

За изкарването на танка, който е без вериги, са били необходими усилията на 20 войници.

Съседите на пенсионера, чието име не може да бъде оповестено заради германския закон за поверителност, казали пред медиите, че са го виждали една зима да използва танка като снегорин.