Щатът Тексас ще разположи военни бронетранспортьори по границата си с Мексико, за да отблъсне на мигранти без документи, които се опитват да влязат в САЩ, съобщиха властите. Републиканският губернатор на Тексас Грег Абът обяви, че ще смята такова проникване за "нашествие".

"Националната гвардия на Тексас... разполага 10 бронетранспортьора М113 на южната граница между Тексас и Мексико, както и увеличава полетите на самолетите и усилията за сигурност", се казва в изявление, цитирано от АФП, "Тези действия са част от по-мащабна стратегия за използване на всички налични средства за борба с рекордното ниво на незаконна имиграция. Националната гвардия на Тексас предприема безпрецедентни мерки за опазване на нашата граница и за отблъскване и връщане обратно на имигрантите, които се опитват да преминат границата незаконно."

Миграцията на хора от цяла Латинска Америка към Съединените щати през границата с Мексико се е увеличила през последните месеци.

Според данни на отдел "Митници и гранична охрана" между октомври 2021 г. и края на септември 2022 г. американските власти са задържали 2,3 млн. мигранти на границата.