Космическият телескоп James Webb на НАСА засне първите си изображения на планета извън нашата слънчева система - екзопланета.

Планетата,

наречена HIP 65426 b, е газов гигант без скалиста повърхност, което означава, че вероятно не може да поддържа извънземен живот, според астрономите. Учените подготвят статия за наблюденията, които се оказват забележителни, защото намекват как телескопът Webb може да се използва за търсене на потенциално обитаеми планети другаде във Вселената.Екзопланетата се намира на около 355 светлинни години от Земята и е открита за първи път през 2017 г., според НАСА. Тя е до 12 пъти по-голяма от масата на Юпитер, а орбитата и е около 100 пъти по-далеч от звездата-домакин, отколкото Земята е от слънцето.

Астрономите

изчисляват, че гигантът е на около 15 милиона до 20 милиона години, което означава, че е сравнително млад свят в сравнение със Земята, която е на 4,5 милиарда години.Космическият телескоп Хъбъл е правил директни изображения на екзопланети и преди, но това остава трудно за постигане от космоса, тъй като звездите обикновено засенчват планетите. В случая с HIP 65426 b, екзопланетата е повече от 10 000 пъти по-бледа от своята звезда-домакин. Полученото изображение показва HIP 65426 b през четири различни светлинни филтъра.

Инфрачервените "очи"

на телескопа могат да виждат през прах и газ, което ги прави способни да улавят обекти и характеристики извън обхвата на човешкото зрение. Телескопът Webb на стойност 10 милиарда долара беше изстрелян в космоса на 25 декември 2021 г. Първата партида изображения от обсерваторията беше публикувана през юли.