В Тихия океан ураганът Рослин се засили до категория 3 по скалата на Сафир-Симпсън, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите на САЩ. В момента максималната скорост на вятъра е 54 м/с.

Рослин се намира на 270 км югозападно от мексиканския град Мансанильо и се движи на северозапад със скорост от 11 км/ч. Очаква се да стане още по-силен.

„Прогнозира се, че Рослин ще засили ураганната си мощ, когато премине близо и достигне сушата по западното централно крайбрежие на Мексико късно в събота и неделя, придружен от силни ветрове и потенциално опасна буря“, казва се в съобщението.

„Обилните валежи могат да доведат до внезапни наводнения и възможни свлачища“ в крайбрежните югозападни и западните централни райони на Мексико, предупреди центърът.

Властите обявиха превантивна тревога в тихоокеанските щати Халиско, Колима, Наярит и Синалоа.

Тропическите циклони удрят Мексико всяка година както на тихоокеанското, така и на атлантическото му крайбрежие, обикновено между май и ноември.

През октомври 1997 г. ураганът Полин удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико като буря от 4-та категория, тогава загиналите надхвърлиха 200 души.