Топлинният удар е рядък, но има и други симптоми, за които лекарите казват, че хората често не знаят.Изменението на климата прави летните месеци в Канада все по-горещи. Наблюдават се повече дни с екстремни горещини.Последиците от горещините могат да бъдат тежки: миналата година повече от 600 души загинаха по време на горещината в Британска Колумбия, а през 2018 г. до 70 смъртни случая в Квебек бяха свързани с гореща вълна там.Изследванията показват, че в Югозападно Онтарио се наблюдава 22-процентно увеличение на посещенията в спешните отделения по време на периоди на екстремни горещини, според данни, анализирани от 2002 до 2019 г.„Заболяванията, свързани с горещината, възникват, когато човек е изложен на топлина в околната среда и собственото му тяло не е в състояние да се приспособи или аклиматизира бързо“, казва д-р Джъстин Ян, лекар по спешна помощ в Лондон, Онтарио.Ян е лекувал няколко пациенти, страдащи от заболявания, свързани с високите температури, в спешното отделение. Той казва, че симптомите са животозастрашаващи и трябва да се вземат спешно мерки. Д-р Джъстин Ян предупреждава, че не става въпрос само за топлинен удар, има спектър от симптоми.Болестите, свързани с топлината, могат да варират от леки, изискващи охлаждане и рехидратация, до тежки — изискващи спешно медицинско лечение.

Леки заболявания

Топлинният оток възниква тогава, когато кръвоносните съдове се разширяват и кръвта се натрупва в ръцете и краката поради гравитацията. Хората с диабет, цироза и сърдечни заболявания са изложени на по-висок риск. Лечението е повдигане на подутата област, за да се дренира.Топлинните обриви се появяват, когато потните жлези се блокират или възпалят. Препоръчва се да поддържате областта на обрива суха и да нанасяте пудра.Топлинните крампи (болезнени мускулни спазми) се случват когато тялото губи сол и вода и се лекуват чрез приемане на въглехидрати и електролити.

Умерени до тежки заболявания

При топлинен синкоп (разширяване на артериолите) е добре да се седне или легне на хладно място и да се пие бавно вода.Топлинното изтощение (силно изпотяване и ускорен пулс)  се лекува чрез охлаждане със студени компреси, измиване на главата, лицето и шията със студена вода и често отпиване на хладка вода.

Тежки заболявания

Топлинният удар се случва тогава, когато охлаждащият механизъм на тялото се повреди. В този момент е необходима спешна медицинска помощ. Може да се помогне с охлаждане със студена вода, ледена баня и накисване на дрехи с хладка вода.

По-малко паника при случаите с леки симптоми

Докторът споделя, че има неразбиране относно топлинните удари и често се злоупотребява с използването на термина. Той напомня, че те са редки, много сериозни и изискват спешна медицинска помощ.Това е спешно състояние, което е придружено със загуба на съзнание и много висока телесна температура.Специалистите напомнят, че при съмнения за човек с топлинен удар трябва да се потърси помощ на 911 и да се предприемат незабавни мерки за охлаждане.