САЩ достигнаха поредна тъжна кота в петък, когато бе потвърдено, че смъртните случаи, причинени от коронавируса в тази страна са надхвърлили 700 000. Мрачната констатация на университета „Джонс Хопкинс“ идва около две седмици след като смъртните случаи от коронавирус надхвърлиха по брой тези от грипа през 1918 година.

Въпреки че в национален мащаб данните за развитието на епидемията показват тенденция към спад на заразените, все още средно около 1 500 американци губят живота си всеки ден заради COVID-19.

За сравнение – стряскащият брой починали от коронавирус граждани на САЩ вече е по-голям от оценения брой починали от рак през миналата година, а ракът е една от най-значимите причини за смъртността в САЩ.

Жертвите на коронавируса вече са повече от общия брой на убитите във всички войни в скорошната история на САЩ. Броят им съответства на този на населението на град като Бостън, Масачузетс.

Някои експерти дори смятат, че официалният брой жертви на коронавируса може би е сериозно подценен поради несъгласуваните доклади от щатите и местните власти и невземане под внимание на надвишената смъртност, която измерва колко живота повече са изгубени в сравнение с очакваното, ако я нямаше пандемията.

Четирите най-големи щата – Калифорния, Тексас, Ню Йорк и Флорида – са регистрирали по над 50 000 смъртни случаи и заедно съставят близо една трета от всички починали от коронавирус в САЩ.