Трансджендър мъж от Вирджиния спечели проточила се с години съдебна битка срещу бившата си гимназия за отказа на ръководството й да му разреши да използва мъжката тоалетна. Върховният съд на САЩ отхвърли обжалването на гимназията в окръг Глостър срещу присъдата на по-низше съдилище, че решението й е противоконституционно.

За приемане на жалбата на училищното настоятелство се обявиха само двама от деветте върховни съдии - Самюъл Алито и Кларънс Томас. Този изход е огромна победа за възпитаника на гимназията Гавин Грим, който заведе делото, и за трансджендърите в цялата страна.

„Да съм принуден да ползвам тоалетната на медицинската сестра или  на момичетата бе унизително за мен и това, че трябваше да ходя в необичайни тоалетни много навреди на моето образование. Транс младежите заслужават да ползват тоалетните спокойно, без да бъдат унижавани и стигматизирани от техните собствени училищни управи и служители на изборни длъжности“ - коментира Грим.

Бордът на гимназията в окръг Глостър настояваше, че половата идентичност, за разлика от пола,  не е под защита на федералното гражданско право и понеже Грим не е преминал операция за промяна на пола, той анатомично бил жена.

Американският съюз за граждански права, който представляваше Грим в многогодишното му дело срещу гимназията, защитаваше тезата, че федералният закон е ясен, че транссексуалните ученици са защитени от дискриминация.

Грим бе завел иска си още през 2015 година и завърши училището доста преди да излезе съдебното решение. Той сега е на 21 години.

По-рано този месец администрацията на Байдън отхвърли политиката на полова дискриминация от ерата на Тръмп, като разшири закрилата над трансджендър и гей учениците и студентите.