Нова тропическа система набира сила над Атлантическия океан и може да постави нов рекорд. Метеоролозите наблюдават зона на ниско налягане, с името Invest 92L, която се развива на около 720 км югоизточно от Бермудите. Според прогнозите тя ще продължи да набира сила през следващите дни. Ако тя получи име ще бъде третата най-рано развила се тропическа буря в историята. Официално сезонът на ураганите започва на 1 юни.

Натовареният старт на годината стартира с формирането на тропическата буря Артур на 16 май, а системата за малко пропусна бреговете на Северна Каролина. Тя беше последвана от бързото развитие на тропическата буря Берта по-малко от две седмици по-късно на 27 май. В сряда Берта направи необичайно ранен удар върху сушата в САЩ близо до Чарлстън, Южна Каролина.
Метеоролозите на AccuWeather предупреждават, че сезонът на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г. може да бъде много активен и засега се случва точно по този начин. Има само пет години, в които през май или по-рано са били назовани две бури в Атлантическия океан, това са 2016, 2012, 1951, 1908 и 1887.
Когато джоб от студен въздух в атмосферата стои над топлата вода, двата елемента могат да доведат до образуването на система с ниско налягане близо до повърхността на океана. Този процес изглежда е в ход от петък и може да формира тропическа или субтропична система в следващите 24-36 часа.
Националният център за урагани (NHC) вече събира допълнителна информация и проучва въпросната зона. Всяка информация, която NHC събира, предоставя на прогнозиращите повече данни, с които да определят възможността за развитие.
От събота сутринта системата беше започнала да показва признаци на засилване, белязана от по-силно изразени облаци, но все още не можеше да се прогнозира развитоието й поради промяна на скоростта на вятъра или посоките на голяма надморска височина.
Обикновено тропическите системи се развиват най-ефективно, когато са над температурата на водата от 26 С. Invest 92L се движи над зона, където температурите на океанската вода варираха между 24-25 С в петък сутринта, но по-топла вода беше разположена точно на юг.
Ако се развива системата обаче, това трявба да стане бързо, тъй като се очаква в идните дни тя да се мести на север над по-хладните води.
Въпреки че предсезонното образуване на тропически бури не е рядкост, развитието на три наименувани бури преди 1 юни никога не се е случвало в басейна на Атлантическия океан.
Преди спътниковата ера е имало вероятно редица тропически системи, които са преминали неоткрити над световните океани, включително Атлантическия океан от 60-те години назад.
"През 1951 г. през януари се образува тропическа буря, след това ураган последва през май и друга тропическа система. Същият този май също се образува депресия", според старшия метеоролог на AccuWeather Алекс Сосновски.
Но официално, ако тази зона се укрепи в тропическа система с име, това ще е най-ранната трета тропическа буря, регистрирана в Атлантическия океан. Тя ще получи името Кристобал, което е следващо в предварително определения списък за имената на Атлантическия океан през 2020 г.
"Най-ранната регистрирана тропическа буря с номер три е Колин, който се е образувал на 5 юни 2016 г.", заяви старшият метеоролог на AccuWeather Джо Лундберг.
Обикновено третата тропическа буря с име, обикновено се развива много по-късно през сезона, като се появява средно през август.
„13 август е средната дата на третата назована буря“, заяви старшият метеоролог на AccuWeather Кристина Пидиновски.
Един и същ списък с имена се използва на всеки шест години, освен ако бурята е необичайно силна или смъртоносна. Името Кристобал е използвано за последно през 2014 г. През същата година Кристобал се оформя чак в края на август.
Друга гореща точка за тропическа активност може да се появи в Атлантическия океан, но метеоролозите казват, че условията могат да отнемат повече време, за да се съберат в тази зона. Зоната с ниско налягане може да се образува в югозападния Мексикански залив или северозападното Карибско море следващата седмица.
Развиващата се зона с ниско налягане може да се укрепи в по-организирана тропическа система още през следващия уикенд, но прогнозите на AccuWeather казват, че подобно развитие е по-вероятно да се случи през втората седмица на юни.
Тропическата буря Аманда пък се формира над Тихия океан, южно от Мексико и се очаква да се ридвижи към Мексиканския залив идната седмица.
Националният център за урагани в неделя даде 50 процента шанс за развитие през следващите пет дни. Очаква се периферията на системата да се премести на север и може да завърши над югоизточния залив на Кампече в понеделник, според Националния център за урагани. Ако се премести обратно над водата, може да се преустрои в средата на седмицата. Очаква се силните валежи да продължат над Южно Мексико през следващите няколко дни.