Америка погреба един от най-изтъкнатите си военни и политици в последните няколко десетилетия. Пенсионираният четиризвезден генерал и бивш държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина от коронавирус преди три седмици и днес бе погребан. Последна почит на церемонията в националната катедрала във Вашингтон му оказаха редица бележити личности, сред които трима президенти на САЩ – Джо Байдън, Барак Обама и Джордж У. Буш.Те бяха придружени от Първите дами Джил Байдън, Мишел Обама и Лора Буш. На погребението присъства и Хилари Клинтън, но без съпруга си Бил, който се възстановява от прекарана инфекция.Бившият вицепрезидент Дик Чейни, председателят на Съвета на началниците на щабове ген. Марк Мили, министърът на отбраната Лойд Остин, и бившият държавен секретар Кондолиза Райс също бяха сред хората, дошли да отдадат почит на първия тъмнокож държавен секретар в историята и да засвидетелстват подкрепата си за вдовицата му Алма и децата – Линда и Майкъл.

От сега действащата администрация освен президента на службата присъстваха д-р Антъни Фаучи, държавният секретар Антъни Блинкън, съветничката на Байдън Сюзън Райс и говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Бившият президент Доналд Тръмп не дойде на погребението. Той отправи критики към медиите, задето се отнасят с Пауъл „толкова красиво“ след смъртта му, въпреки че е направил „големи грешки“. Другият президент, който не присъства, е Джими Картър. 97-годишният бивш държавен глава е останал в дома си в Джорджия.

Погребението се проведе по обед и преди него US Army Brass quintet изпълни няколко песни, включително любимата на Колин Пауъл "Dancing Queen" на ABBA.

Пауъл почина на 84 години след усложнения, предизвикани от коронавирус, в комбинация с рядък вид рак на кръвта. Той бе ваксиниран, но имунната му система е била тежко увредена от множествената миелома.