Ема Коронел Айспуро, бивша тийнейдж кралица на красотата, се призна за виновна по три федерални обвинения, включително конспирация, която я постави в сърцето на наркокартела Синалоа в Мексико. Поради редица смекчаващи вината обстоятелства обаче съпругата на жестокия наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо получи в САЩ лека присъда от три години зад решетките.

В продължение на десетилетия картелът Синалоа е доставял 80% от нелегалната дрога по улиците на цялата метрополия на Чикаго, според федералните правоохранителни органи. В зенита на могъществото си Ел Чапо бе обществен враг номер 1 на Чикаго.

Айспуро бе осъдена от съдия Рудолф Контрерас във федерален район Колумбия, като най-сериозните неприятности със закона дойдоха за обвиняемата от огромните парични потоци, милиони долари, в чието управление е участвала и които са спечелени от кокаин, хероин, метаамфетамини и фентанил.

 

Въпреки че максималната присъда, която заплашваше съпругата на Ел Чапо, бе 14 години, прокуратурата поиска доста по-ниска, тъй като бившата кралица на красотата е играла само поддържаща роля за своя съпруг, сама се е предала на властите в САЩ и е признала вината си. Съдът отчете, че тя е прекарала в ареста времето от февруари досега в извънредно трудни условия заради противоепидемичните мерки.

Айспуро няма предишни криминални прояви и е предала на властите 1,5 милиона долара от печалбите на картела доброволно. Въпреки че това не е много в сравнение с паричните потоци в Синалоа, обвинението прецени, че жестът говори за намерението й да понесе отговорността си.

Тя пледира към съда и да не оставя двете й 9-годишни дъщерички за дълго без майка.

Последните думи в делото бяха от съдия Контрерас към Айспуро:

„Надявам се да отгледате близначетата си в различна обстановка от досегашната. Късмет!“

Кралицата на картела се е оженила за жестокия Ел Чапо още като тийнейджърка. Сега е на 32 години.

Самият той излежава доживотна присъда. Държан е в изолация в един от затворите с най-голяма сигурност в САЩ, разположен в планинската пустиня на Колорадо.