Няколко експлозии са се чули тази сутрин в украинската столица Киев, съобщиха журналисти на Франс прес, цитирани от БТА.

Три последователни експлозии

били чути около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч. Сирените за въздушна тревога се включили малко преди първия взрив.„Киев беше ударен тази сутрин от дронове камикадзе”, съобщи началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак в Telegram, предаде Ройтерс. Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на място вече има спасителни екипи.

Засегнат е централният

Шевченски район на украинската столица.Този район е оживена част на Киев с много университети, студентски кафенета и ресторанти. Той пострада от няколко експлозии и миналия понеделник, когато Русия нареди извършването на най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове, в отговор на взрив на мост, свързващ Русия с полуостров Крим.Миналия понеделник руските бомбардировки отнеха и живота на поне 19 души, а ранените бяха 105. На следващия ден Русия, която напоследък търпи многобройни военни неуспехи, продължи бомбардировките, но с по-малък мащаб, и порази намиращи се далеч от фронта енергийни съоръжения в Западна Украйна.Ударите бяха нанесени в отговор на експлозия, която разруши частично руския мост в Крим, който е от голямо стратегическо значение, посочва АФП. Миналия петък руският президент Владимир Путин изрази задоволство от тази масирани удари и каза, че нови подобни бомбардировки по украински градове „за момента“ не са необходими.