Депутатът от Върховната Рада на Украйна Олексий Гончаренко заяви, че по време на преговорите по зърнения въпрос страните са се договорили да деблокират трите украински пристанища и да изнасят продукти от тях.

"По моя информация представители на Украйна, Турция, Русия и ООН са се договорили за възможността за деблокиране на трите ни пристанища за товарене по време на преговорите за възстановяване на украинския износ на зърно през Черно море. Става дума за Одеса, Черноморск и Южни", пише Хончаренко в канала си в Telegram.

По негова информация е планирано зърното да бъде изнесено от украинските пристанища под конвои при условие на "прекратяване на огъня в рамките на географските граници и някои операции по разминиране".

В сряда приключиха преговорите между военните делегации на Турция, Русия, Украйна и делегацията на ООН за разрешаване на зърнения въпрос, които се проведоха в имението Kalender в Истанбул. По-рано дипломатически източник заяви пред РИА Новости, че надеждите за постигане на консенсус по време на срещата са големи. Той заяви, че при разговорите са взети предвид както опасенията на Москва, така и наличието на застрахователни, логистични и банкови санкции за руския износ на селскостопански продукти.

След разговорите турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че е постигнато споразумение за създаване на координационен център в Истанбул и че делегациите на Украйна и Русия ще се срещнат отново следващата седмица в Турция, за да обсъдят въпроса със зърното.

Източник, запознат със ситуацията, съобщи в четвъртък за РИА Новости, че предварителната дата за нова среща на делегациите на Турция, Русия, Украйна и ООН по "зърнения въпрос" е 20-21 юли. Няма съществени пречки за подписването на споразумението за изтегляне на корабите със зърно в Черно море, остават само техническите подробности. Според него споразумението по въпроса за зърното предполага създаването на зона за сигурност, в която да се проверяват плавателни съдове в близост до украински води, а не в самите пристанища, като се планира контролът на плавателните съдове да се извършва съвместно от Турция и ООН.