Конгресът не е бил предварително уведомен за нанасянето на ракетен удар в Ирак срещу иранския генерал Касем Солеймани, нареден от президента Доналд Тръмп. Това заяви председателят на комисията по външните работи в Камарата на представителите, демократът Елиът Енгъл, цитирана от Франс прес. "Този удар беше извършен без уведомяване, нито консултации с Конгреса", посочи Енгъл в комюнике. "Солеймани беше "в основата на огромно насилие", който има "американска кръв по ръцете си ". Извършването на толкова сериозни действия без привличането на Конгреса обаче повдига сериозни правни въпроси и представлява удар по пълномощията на Конгреса", добави демократът от щата Ню Йорк. [inner_article post_id="92053"] Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова администрацията на Тръмп незабавно да уведоми Конгреса за подробностите за въздушния удар, както и за планираните следващи стъпки от Белия дом. "Снощните въздушни удари създават риск от провокиране на по-нататъшна опасна ескалация на насилие. Америка — и светът — не могат да си позволят да ескалира напрежение до точка, от която няма връщане", заяви Пелоси в изявление късно в четвъртък.

След атаката в четвъртък иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф нарече убийството на началника на специалните части на Ислямския революционен гвардейски корпус генерал Касем Сюлеймани „акт на международен тероризъм“ и „глупава ескалация“.

"Американският акт на международен тероризъм, насочен към генерал Сюлеймани, най-ефективната сила, която се бори срещу ИДИЛ, Ал Нусра, Ал Кайда и други терористични организации, е изключително опасен и представлява глупава ескалация", написа първият дипломат на Иран в Туитър.

Той също така заяви, че САЩ са "отговорни за всички последствия от престъпния си авантюризъм".

Бившият началник на Иранската революционна гвардия пък заяви, че ще бъде отмъстено на Съединените щати за убийството.

"Солеймани се присъедини към братята си мъченици, но ние ще намерим подходящото ужасно отмъщение за Америка", написа в Туитър Мохсен Резай, който в момента ръководи Съвета за целесъобразност на Иран /съвещателен орган при върховния лидер на страната/.

Американските сили са поставени в състояние на повишена бойна готовност след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, съобщи Fox News, позовавайки се на свои източници.

Преди това Пентагонът потвърди, че Съединените щати са провели операция срещу началника на специалните части „Кудс“ на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус Касем Сюлеймани. Съобщава се също, че петима членове на шиитските милиции са били убити по време на операцията срещу летището в Багдад.