В първото си публично изявление от бунта в сряда отиващият си президент Доналд Тръмп се опита да свали градуса на напрежението и потвърди, че е готов да приеме победата на новоизбрания президент Джо Байдън в президентските избори от 2020 година.

Започвайки с лъжата, че незабавно е изпратил Националната гвардия, Тръмп  направи и опит да се разграничи от бунтовниците, които нахлуха в сградата на Конгреса.

"Както всички американци съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса", заявява той в посланието, публикувано в twitter.

Всички, нарушили закона, ще бъдат привлечени към отговорност, каза той, без да признае ролята си за случилото се предвид непрекъснатите му безпочвени обвинения в измами при изборите и насърченията, които отправи за шествие към Капитолия.

Тръмп каза, че е възмутен от протестиращите в негова подкрепа, които са участвали в насилствените действия в Капитолия. Той подчерта, че тези, които са нарушили закона, ще си платят.

„Америка е и винаги ще бъде нация на закона и реда. Демонстрантите, които нахлуха в Капитолия, опорочиха семето но американската демокрация. Към тези, които участваха в актовете на насилие и разрушение /се обръщам/: вие не представлявате нашата страна“ - каза президентът.

Тръмп също така говори и за своето отричане на изборните резултати. Той заяви, че кампанията му е опитала всеки легален път и призова за реформи за повишаване на сигурността на изборите. За първи път той призна публично, че идва нова администрация.

„Конгресът утвърди резултатите. Новата администрация ще бъде инаугурирана на 20 януари. Моят фокус сега се насочва към осигуряване на гладко и в порядък предаване на властта - заяви президентът - В този момент има нужда от излекуване и приобщаване."

Държавният глава увери последователите си, че разбира тяхното разочарование, но също така им обеща, че "нашето невероятно пътуване едва започва".

Помирителното изказване на президента Тръмп идва ден след като негови фанатични привърженици нахлуха на Капитолия и прекратиха заседанието на Конгреса, на което трябваше да се утвърди изборната победа на Джо Байдън - факт, с който настоящият стопанин на Белия дом заявяваше, че няма да се примири.

Насилието в сряда обаче не постигна нищо и Тръмп изпадна в незавидна ситуация, тъй като възмущението от случилото се накара много от политиците да заговорят за отстраняване на президента от длъжност, въпреки че до инаугурацията на Байдън остават по-малко от 2 седмици.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси дори заплаши, че ако Тръмп не бъде отстранен от длъжност по силата на 25-ата поправка на Конституцията, ще започне процедура по импийчмънт.