Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и най-големите му деца ще се изправят пред съда на 15 юли и ще дадат показания по дело за предполагаеми измами в семейния им бизнес. Експрезидентът, Тръмп-младши и Иванка имат срок до 13 юни да подадат молба за обжалване на делото пред най-висшата инстанция на щата Ню Йорк. Те обаче са постигнали споразумение и са се съгласили да свидетелстват, съобщи ABC News.

Тръмп и наследниците му се бориха да не дават показания под клетва в разследването за укриване на данъци с мотива, че то е политически мотивирано.

Съдията от щата Ню Йорк Артър Енгорън постанови през февруари, че тримата трябва да бъдат разпитани. Съдията подозира, че Trump Organization е мамила със завишени оценки на недвижимите имоти, когато е кандидатствала за банкови заеми. Пред данъчните, обаче, имотите са представени със занижени оценки, за да се плащат по-малко данъци.

Семейство Тръмп отрекоха да са извършили неправомерни действия.

Миналия месец бившият президент плати глоба от 110 000 долара за отказ да предостави счетоводни и данъчни документи пред съда. Ако съдът открие доказателства за финансови злоупотреби, може да осъди Trump Organization за щети, но не може да му наложи наказание.

Разследването за имотите е едно от делата, в които Тръмп е разследван. Те влияят пряко на евентуалната му кандидатура за президентския пост на изборите през 2024 г.

Компанията на Тръмп е разследвана и за възможни финансови престъпления и застрахователни измами.

Миналия юли компанията и нейният дългогодишен финансов шеф Алън Вайсълбърг се обявиха за невинни в съда в Ню Йорк по 15 обвинения за измами и укриване на данъци. Същинската част на процеса срещу Вайсълбърг трябва да започне тази година.