Куп поздравителни съобщения от чуждестранни лидери до новоизбрания президент Джо Байдън са пристигнали в Държавния департамент, но администрацията на Тръмп му пречи да получи достъп до тях. Това твърдят служители на Държавния департамент. Традиционно Държавният департамент подкрепя всички комуникации за избрания президент, поради което много страни започнаха да изпращат съобщения през уикенда. Но Байдън все още няма достъп до ресурси на Държавния департамент, тъй като действащият президент Доналд Тръмп все още отказва да приеме изборната загуба. Екипът на Байдън е в контакт с чуждестранни правителства без участието на Държавния департамент и вече е провел множество разговори с лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел и канадския премиер Джъстин Трюдо. Но те работят без логистичната и преводаческа подкрепа, която оперативният център на Държавния департамент предоставя. "Те биха предпочели да използват ресурсите на Държавния департамент", каза източник, запознат със ситуацията, който отбеляза, че екипът на Байдън трябва да се справи с неочакваното предизвикателство да улесни тези разговори. Не само че Байдън е блокиран от Държавния департамент да получава съобщения и съдействие за улесняване и да се подготвя за разговори, но във вторник държавният секретар Майк Помпео отказа да признае победата му, заявявайки, че „ще има плавен преход към втора администрация на Тръмп".

Байдън освен това е блокиран да получава същите разузнавателни информации като президента. Чуждестранните лидери започнаха да разбират, че не могат да се свържат с избрания президент и техните екипи се обърнаха към бивши дипломати от времето на Обама за тяхното съдействие как да изпращат поздравителни съобщения до екипа на Байдън, съобщи CNN. Някои чуждестранни правителства смятат, че се ориентират в непознат лабиринт, казаха чуждестранни дипломати пред CNN. В миналото Държавният департамент улесняваше по-плавния процес. „Полезно беше държавните оператори да провеждат разговорите и да предоставят преводачески услуги и ние бяхме благодарни за съдействието на администрацията на Буш за това“, каза Денис Макдоноу, който служи в администрацията на Обама и работи с Обама по време на прехода. Обажданията, които се провеждат в момента, не са силно чувствителни и дори по време на добре смазан преходен период те обикновено не се провеждат по сигурни линии, обясниха множество източници. "В миналото тези обаждания се обработваха по отворени линии. Те са поздравителни", каза Макдоноу и добави, че и двете страни предоставят показания, което е в съответствие с протокола. Барак Обама често е осъществявал тези обаждания до чуждестранни лидери по мобилния си телефон, когато е бил избран за президент, обясни служител на Държавния департамент, който по това време работи по създаването на тези обаждания. Но всички те преминаха през оперативния център, което означаваше, че има правителствен отчет за обажданията, които той е направил. Служителите от кариерата в Държавния департамент са готови да помогнат на екипа на Байдън, когато му дойде времето. "Агенциите са прилагали закона вярно преди изборите. Материалите са готови, офисите са готови, всичко е готово; те чакат зелена светлина", каза Дейвид Марчик, директор на Центъра за преход на президентите.

Работейки без подкрепата на Държавния департамент в момента, екипът на Байдън - съставен от много опитни бивши държавни служители - изпрати показания за всички призиви, които помагат при воденето на документацията.
Те полагат усилия да официализират процеса и ще използват ресурси на Държавния департамент, когато са налични, каза източник, запознат със ситуацията. Това е ярък контраст с прехода между администрациите на Обама и Тръмп.
По онова време новоизбраният президент Тръмп реши да не използва ресурсите на Държавния департамент.
Вместо това той се обади от Trump Tower и се противопостави на правителствената система за подкрепа и координация, което означаваше, че преводачите и служителите седяха в очакване без никаква работа, докато Тръмп се обаждаше сам, каза пред CNN служител на Държавния департамент.
Досега, откакто Байдън напусна Белия дом, той все още можеше да може да се обади в оперативния център на Държавния департамент, за да разговаря с чуждестранен лидер, казаха служители на Държавния департамент пред CNN. Бившите президенти и вицепрезиденти имат право да използват ресурса, когато пожелаят.
Но сега, тъй като е новоизбран президент, Байдън е възпрепятстван да използва това учреждение от администрацията на Тръмп.