Администрацията на Тръмп се готви да разшири базата с биометрични данни на задържани мигранти и ще събира ДНК материал от тях. Министерството на правосъдието вече е подготвило наредба как точно ще стане това. Биометрични данни ще бъдат събирани от мигранти, поставени под надзора на службите Митническа и гранична защита, както и на Имиграционните сили. След това базата ще бъде добавена към данните, с които разполагат криминалистите от ФБР и комбинираната ДНК система, известна като CODIS, обясниха властите. Сред детайлите, които все още се уточняват са кой ще бъде изключен от регулацията, но новата политика ще бъде в много по-широки граници от пилотната програма, която в момента използва бърза технология за събиране на биометрични данни от семейства на мигранти, когато има подозрения за трафик на деца или измами. Докато тази пилотна програма установяваше само родителски връзки, „това е съвсем различен път напред“, заяви служител.

„Това е по-широк кръг хора, към които се стремим", обясняват властите. „Това е повече от ДНК профил, който вземаме, за да идентифицираме човек.“

Новата мярка вероятно ще бъде посрещната с критики от защитниците на гражданските права и имигрантите, които изразиха опасения за поверителноста си и отказаха използването на ДНК тестове за мигранти, за които не се подозира, че са свързани със сериозни престъпления.

Властите заявиха, че Закона за ДНК отпечатъци от 2005 г., разрешава събирането на биометрични данни от хората в ареста. Досега агенцията е работила при определени изключения от този закон. През 2010 г. министърът на вътрешните работи Джанет Наполитано поиска премахване от базата за мигранти, които не са изправени пред наказателни обвинения и други, които чакат процедура за депортиране.

Според сегашното управление, вече не е необходимо подобно премахване.

По-рано тази година администрацията на Тръмп започна да взема пръстови отпечатъци и на деца-мигранти под 14-годишна възраст, както и да прави ДНК тестове на семейства мигранти, заподозрени в фалшиви семейни отношения.