Канадският премиер Джъстин Трюдо се е срещнал с лидери на коренното население на страната две седмици, след като отида на почивка край морето в деня за отдаване на почит към оцелелите и жертвите от пансионите за индиански деца, стана ясно в понеделник. В предварително подготвено изявление същия ден той изрази официално своето съжаление за постъпката си.

Решението на премиера да пропусне церемониите на първия Национален ден на истината и помирението беше широко одумвано.

Празникът има за цел да почете паметта на индианските деца, които са били подложени на насилствена асимилация в подкрепяните от държавата училища-пансиони.

В понеделник, при посещението си при народа ткемлупс те секуепемк, Трюдо заяви:

„Днес съм тук, за да кажа, че бих искал да съм бил тук преди няколко седмици и че дълбоко съжалявам за това“ - каза премиерът.

Народът ткемлупс те секуепемк, живеещ близо до бившия пансион в Камлуупс, Британска Колумбия, където през май разкриха 215 безименни детски гроба, е писал два пъти да Трюдо, за да го покани на честването на 30 септември.

Писмата останаха без отговор, а премиерът, който бе казал, че ще има закрити срещи в Отава, бе заснет със семейството му на плаж в Тофино, Британска Колумбия.

В медийно събитие в понеделник Трюдо заяви, че вече се е извинил неофициално за това, че не е посетил празника. Той добави, че е провел с лидерите „важен и необходим разговор“ за това как да се продължи напред след разкритията за смъртоносните пансиони и продължаващата трагедия, която „оцветява не само нашето минало, не само нашето настояще, но, за съжаление, и нашето бъдеще“.