Анкара опроверга изявлението на високопоставен руски служител, че е подписан договор с Турция за следваща партида системи за противовъздушна отбрана С-400, като повтори, че няма ново развитие по въпроса.

"Съответното споразумение вече е подписано. Наред с други неща, то ще позволи производството на някои компоненти на системата С-400 да бъде локализирано", съобщи ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев, цитиран от руската агенция ТАСС на 16 август.

Шугаев каза също, че договорът с Турция в момента се прилага на практика без подробности.

През 2017 г. Турция и Русия подписаха споразумение за закупуване на системите С-400 от първата страна. Първата партида беше разположена в Турция в средата на 2019 г., което предизвика силна реакция от страна на Съединените щати, като те изключиха Турция от програмата за изтребители от пето поколение F-35.

След изказването на Шугаев турски служител от Министерството на отбраната информира турските медии, че няма нови споразумения с Русия и няма ново развитие по въпроса, съобщи „Хюриет“.

Договорът, който Турция и Русия подписаха още през 2017 г., включва две партиди С-400, припомни служителят и заяви:

"Техническите разговори за доставката на втората партида са в ход. Няма нови споразумения."

Въпреки че Турция вече разполага с първата партида С-400, тя не я е активирала. Вашингтон продължава да призовава Анкара да се откаже от тези системи и подчерта, че активирането им или закупуването на втора партида ще доведе до по-тежки санкции съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

Понастоящем Турция и САЩ преговарят по искането от турска страна за закупуване на 40 нови изтребителя F-16 и 79 комплекта за модернизация.