"Разбрахме за очаквания указ на президента. Добре дошли в Римската империя, императорът го знаеме. Личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища". Така бившият шеф на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов коментира отстраняването си от длъжност. По-рано в сряда на редовното си правителствено заседание бе взето решение за освобождаването на Атанасов, а на негово място да бъде назначен Антоан Гечев. Мотивът на правителството бе, че смяната се прави заради "осъществявана дейност от страна на Атанасов при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност".

"Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, също така и координирани действия с един известен бизнесмен, с много обвинения, който може и да е едно цяло с Кремъл, но това не е моя работа", каза Атанасов. По думите му през последните месеци много се говори с за справедливост и законност. "Има индикации за диктатура. В момента има смесване на дейностите на различни служби. Намираме се в уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват с тези на избрания от него кабинет. Конституцията бива нарушена. Президентските укази не подлежат на контрол, поради което аз не мога да потърся своите права", коментира още той. Той посочи, че заради указите, с които се нарушава закона, има основания да се поиска процедура по импийчмънт на президента Румен Радев. "Вчера беше поискано отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, имено защото иска да спази закона. За себе си също мога да заяви, че законът е бил спазван през цялото време. Всички обвинения, които прочетох като мотиви за моето освобождаване не отговарят на истината", увери отстраненият началник на ДАР. Явно, че ползването на конституционното право за отпуск, на практика е уронване на престижа. За това всички държавни служители трябва да го знаят, каза още той. По думите на Атанасов, той е взел отпуск поради лични причини.

Отстраняването му било заради "зловредното руско влияние"

Атанасов посочи, че работи за България от 27 години при смяната на много правителства."Бих ги посъветвал все пак да се съобразяват с отправянето на критики и обвинения. Успешната работа на службите срещу зловредното руско влияние, имайки предвид руските специални служби, е основна причина за смяната на ръководния състав в службите", заяви той.