Вестниците „Обозрение плюс“ и „Роден край“ от Украйна получиха наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Отличията бяха връчени от изпълнителния директор на фонда Слава Иванова и приети от Светла Драгнева в рамките на 17-ата Световна среща на българските медии в Тел Авив. За първи път в историята на наградата лауреатите са двама, като всеки от тях получава по 1000 лв.

Главен редактор на „Обозрение плюс“ е Мария Попова, а на „Роден край“ – Дора Костова. Аня Терзивец, водещ на „Гласът на българите" по Обществената телевизия Суспільне Одеса, също получи 1000 лв. под формата на дарение от фонд „13 века България“. Следващата Световна среща на българските медии ще бъде в Казанлък за 120-ото издание на Празника на розата, обяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев в края на 17-ата медийна среща, организирана от БТА в Йерусалим и Тел Авив.

Той отбеляза, че 120-ото издание на най-емблематичния фестивал на България ще се състои между 1 и 4 юни следващата година.

Наградата на НДФ „13 века“ е учредена през 2013 г. Тя е насочена към работещи зад граница български журналисти, които помагат за съхраняване и популяризиране на българската култура и дух. По традиция отличието се връчва всяка година по време на Световната среща на българските медии.

Осем са раздадените до този момент награди.

Първият носител е Светла Кьосева от сп. „Хемус“, което излиза в Унгария на български и унгарски език. Отличието й е връчено от тогавашния изпълнителен директор на Национален дарителски фонд "13 века България" проф. Греди Асса по време на 9-ата Световна среща на българските медии, състояла се в София, Пловдив и Велико Търново през 2013 г. Година по-късно в Брюксел отличието е присъдено на Мария Захариева от сп. „Българи“, което излиза от 2001 г. в Чехия. Третият носител на наградата е Дора Костова, главен редактор на вестник "Роден край" в Украйна. Отличието й е връчено на 11-ата световна среща на българските медии в Атина, Гърция през 2015 г. В рамките на Дванадесетата световна среща на българските медии, която се проведе през 2016 г. в Прага, се определят критериите за връчването на приза. Според тях съответната медия трябва да бъде с доказан принос в разпространението на българската култура в съответната държава, да излиза на български език, в програмата си да има представени устойчиви и градивни теми в областта на българската култура, да помага за изграждането и развитието на положителния образ на България по света, както и да осигурява възможност за дискусии и свободен обмен на мнения за българската култура. По време на форума отличието на НДФ „13 века България“ е за Даниела Горчева, главен редактор на сп. „Диалог“ от Нидерландия. Петият носител на наградата е журналистът Максим Божилов, който повече от две десетилетия издава български вестник в канадския град Торонто и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“. Отличието му е връчено по време на 13-ата среща в Кишинев, Молдова, през 2017 г. Димитър Ганчев получава наградата през 2018 г. в Скопие от името на Българската програма на Радио „Ватикана”. На 15-ата среща в Тирана лауреат е Ясен Дараков – издател и главен редактор на „BG VOICE“ от Чикаго.

През 2020 г. не е избран нов носител на отличието, тъй като медийният форум не се състои заради пандемията от коронавирус.

Камелия Илиева – главен редактор на сп. „Роден глас“ в Чехия, получи наградата на НДФ „13 века България“ през 2021 г. по време на 16-ата световна среща на българските медиите в Рилския манастир и Кюстендил.