Сряда, 11 май, е 77-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Оръжията, доставени от САЩ и западните съюзници, вече достигат фронтовата линия между украинските и руските войски, съобщи зам.-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр.
  • Чехия разрешава с политически акт заминаването на 103-а доброволци, които да се включат във войната в Украйна. Процедурно трябва да бъде подписан указ и от държавния глава на страната.
  • Проруските окупационните власти в украинската Херсонска област поискаха тя да бъде включена в състава на Русия. Необходимата законодателна база ще бъде готова до края на годината, съобщи заместник-ръководителят на така наречената военно-гражданска администрация Кирил Стремоусов.
  • Камарата на представителите на САЩ гласуваха Украйна да бъде подпомогната с 40 милиарда долара във войната с Русия. Това е сума със 7 милиарда повече от поисканата от президента на страната Джо Байдън.
  • Интензивни боеве в района на Змийския остров. В ежедневния бюлетин на британското разузнаване се казва, че ако Русия овладее острова ще получи стратегическо преимущество в района на северозападно Черно море.
  • Украинските сили започнаха контраофанзива в североизточната част на страната и отвоюваха от окупаторите няколко селища. При пълен успех тази контраатака има потенциал да окаже огромно влияние върху по-нататъшния ход на бойните действия.
  • Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират все още в обсадения от руските войски стоманодобивен завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, според украинската вицепремиерка Ирина Верешчук. След евакуацията на всички цивилни през миналата седмица, осъществена с помощта на ООН, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях тежко.
  • Броят на загиналите в Украйна цивилни надхвърля с хиляди докладваните официално данни, заяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в страната, цитиран от Ройтерс.Екипът на ООН, който има 55 наблюдател в Украйна, заяви, че по-голямата част от смъртните случаи се дължат на експлозивни оръжия с голям радиус на действие, като ракети и въздушни удари. Москва отрича да напада цивилни.
  • Съединените щати смятат, че руският президент Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна и евентуална победа на Русия в Донбас може да не сложи край на сраженията. Това заяви Аврил Хейнс, директор на Националното разузнаване на САЩ. Тя добави, че Путин разчита с времето решимостта на Запада да отслабне и тъй като конфликтът продължава, има опасения за това как ще се развива през следващите месеци.