Тялото на американец, загинал във войната в Украйна, е задържано за евентуално разследване на военни престъпления, съобщи семейството му във вторник. Това е още една от поредица забавяния, докато семейството на Джошуа Джоунс чака да погребе тялото му. 24-годишният мъж беше убит през август, докато се биеше като член на Украинския чуждестранен легион, след което руснаците задържаха останките му в района на Донбас. Миналата седмица семейството му е било уведомено, че Украйна най-накрая е договорила размяна на тялото, а близките му започнаха да се подготвят за погребение, но тези планове бяха отложени във вторник.

Майка му, Мисти Госет, каза, че не са им дадени допълнителни подробности за това защо Украйна потенциално започва дело, но им е казано, че е необходима втора аутопсия и семейството трябва да изпрати ДНК проба. „Всеки ден това се удължава, а ние просто се опитваме да го положим да почива в мир“, каза Госет, докато

очите й се напълниха със сълзи.

Украйна работи за документиране на потенциални руски военни престъпления от началото на инвазията, разследвайки предполагаемите убийства, изтезания и изнасилвания на цивилни и войници.
Главната прокуратура в Киев заяви във вторник, че е документирала повече от 43 000 случая на руски военни престъпления и престъпления на агресия и е идентифицирала повече от 600 заподозрени от Руската федерация.
Москва отрече множеството обвинения във военни престъпления, пред които е изправена.
Джоунс е служил в Украинския чуждестранен легион, военна част, съставена от чужденци, която е организирана след нахлуването на Русия.
Чуждестранният легион е информирал семейството на Джоунс на 26 октомври, че Украйна е извършила размяна за останките му.
Госет описа Джоунс като непокорно, но любящо дете, което било отдадено на мечтата да се присъедини към армията на САЩ. Той сбъдва мечтата си и след три години напуска службата.
През март мъжът решава да се включи във военните действия в Украйна.

Заминава ден преди рождения си ден,

малко след като казва на майка си за плановете си.
Джоунс умира на 23 август: рожденият ден на по-големия му брат и годишнината от сватбата на родители си.
В миналото това е бил специален ден за празнуване за семейството. Сега е ден на траур.
Докато не получава потвърждение, че тялото на сина й е намерено, Госет казва, че понякога се е убеждавала, че той все още е жив.