Медийни работници, които без разрешението на военното командване на Въоръжените сили на Украйна отидоха в деокупирания Херсон, загубиха възможността да работят в зоната на бойните действия.

Ресорното министерство

анулира разрешителните им за журналистическа дейност, става ясно от официалното съобщение на ведомството във Facebook.Според Министерството на отбраната на Украйна наскоро някои представители на медиите, пренебрегвайки съществуващите забрани, без съгласието на съответните командири и службите за връзки с обществеността на военни части, са извършили информационни дейности в Херсон дори преди приключването на стабилизационните мерки.„Подобни действия са грубо нарушение на изискванията на заповедта на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна, както и на съответните заповеди на военното командване“, се казва в официалното изявление.

На редица представители на медиите,

нарушили правилата за работа в района на бойните действия, са отнети разрешителните за работа, а прескартите им са обявени за невалидни. Това съобщават от Министверството, пише glasnews.bg.Според ръководителя на Съвместния координационен пресцентър на Южните сили за отбрана Наталия Гуменюк, сега има много рискове и опасности за медийните работници в деокупирания град. Едни от тях са минирани апартаменти."Всички те откровено заявяват, че не отиват за един ден, ще наемат апартаменти, ще продължат да остават. И там апартаментите са минирани", каза Гуменюк.Според нея има информация за отнемането на акредитация на снимачните екипи на Sky News и CNN. Има информация и за отмяна на прескарти за служители на едно от италианските издания.