От началото на руската инвазия досега в Украйна са убити около 20 800 руски войници, заявиха украинските военни.

Според последната актуализирана информация на украинския генерален щаб, украинските сили са унищожили 169 руски самолета, 150 хеликоптера, 134 безпилотни летателни апарата, 802 танка, 2 063 бронирани машини и 386 артилерийски системи.

Общо 132 руски системи за залпов огън, 1495 превозни средства, 76 резервоара за гориво, 67 противовъздушни системи и осем лодки също са били унищожени, се допълва в съобщението.

Междувременно украинският вицепремиер заяви, че хуманитарните коридори за евакуация на цивилни граждани не могат да бъдат договорени с Русия.

Ирина Верешчук заяви в Телеграм, че поради нарушаването на споразуменията от страна на руските сили конвоят с хуманитарни товари не може да се придвижи отвъд Бердянск.

А украинските власти съобщиха, че руските сили са засилили атаките си в обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол и в Донбас. Генералният щаб на Украйна заяви, че руските войски са съсредоточени върху пробиването на отбраната на украинските войски в Луганска и Донецка област и установяването на пълен контрол над Мариупол.

По оценки на ООН досега в започналата на 24 февруари война в Украйна са загинали най-малко 2072 цивилни и 2818 са ранени, но се смята, че действителният им брой е много голям.

Повече от 4,9 млн. украинци са избягали в други страни, а още над 7 млн. са вътрешно разселени, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.