Видео от фронтовата линия в Източна Украйна, показва как група войници се предават и биват убити.

Русия обвинява Украйна

в екзекуция на руски военнопленници, което е военно престъпление. Украйна все още не е отговорила на обвиненията.Инцидентът е станал около 12 ноември в село Макеевка, близо до фронтовата линия в Луганска област.  В проукраински сайтове се появиха кадри от дронове, на които се вижда как телата на няколко униформени войници лежат на земята в селски двор, пише "24 часа". "Лека нощ, ще се върна. Обичам те!", пише в съобщение, вероятно в телефона на един от убитите.Част от кадрите се появяват и във видеоклип на украинското министерство на отбраната, посветен на военните операции в района на Макеевка, пише BBC.

Според някои

причината е минометен удар, но тази версия на събитията е оспорена от проруски издания. Те твърдят, че войниците са застреляни от служители на 80-а въздушнодесантна бригада на Украйна.На 17 ноември се появяват още видеоматериали, но този път заснети от човек, присъствал на мястото на инцидента. На кадрите се чуват викове на украински език към всички, които се крият в навеса, приканващи ги да излязат оттам, а после те излизат един по един и лягат на земята. След това камерата се отдалечава и се чува стрелба.Кадрите от дрона и видеото, заснето на земята, изглежда съвпадат с една и съща сцена.

"Не е първото и не е единственото военно престъпление",

извършено от украинските сили, казват от руското министерство на отбраната. От министерството определиха случилото се като "преднамерено и методично убийство" с изстрели в главата на повече от 10 неподвижни руски военнослужещи. Убийството или раняването на боец, който е оставил оръжието си и се е предал, е военно престъпление.