Министърът на отбраната на Украйна ще бъде заменен от началника на военното разузнаване преди очакваната руска офанзива и заради корупционни скандали в министерството, заяви високопоставен депутат.

Високопоставеният депутат

Давид Арахамия заяви: "Кирил Буданов ще оглави министерството на отбраната, което е абсолютно логично във военно време", визирайки 37-годишния шеф на военното разузнаване.56-годишният Резников ще бъде назначен за министър на стратегическите индустрии, каза депутатът, без да уточнява срокове за планираното разместване."Войната диктува кадровата политика", добави Арахамия."Времето и обстоятелствата изискват подсилване и прегрупиране. Това се случва сега и ще продължи да се случва и в бъдеще", допълни той."Врагът се готви да настъпи. Ние се подготвяме да се защитим", добави той.

Едно от най-известните лица на украинските военни усилия,

Резников беше назначен за министър на отбраната през ноември 2021 г. и помогна за осигуряването на западни оръжия за подсилване на украинските сили.Но министерството му е засегнато от корупционни скандали.Заместникът на Резников беше принуден да подаде оставка в края на януари, след като министерството беше обвинено в подписване на договори за доставка на храни на цени, които са два до три пъти по-високи от текущите цени на основните хранителни продукти.В разговор с репортери по-рано днес Резников не каза дали планира да остане на работа в министерството. Но добави, че единствено президентът Володимир Зеленски, който миналата седмица увеличи усилията за борба с корупцията, може да реши съдбата му."Стресът, който преживях през тази година, е трудно да се измери. Не се срамувам от нищо", каза Резников. "Съвестта ми е абсолютно чиста".